Comunicat – DE PESTE 12 ANI ROMÂNII ȘI APĂRĂ DREPTUL CONSTITUȚIONAL LA SĂNĂTATE ÎN INSTANȚĂ

Nu este deloc firesc ca într-un stat membru al Uniunii Europene, în anul 2024, pacienţii să meargă în continuare la judecător pentru a-și obține tratamentul medical, în condițiile în care Statul Român are obligația pozitivă de a realiza toate demersurile pentru asigurarea dreptului la sănătate și la viață a cetățenilor săi.

De ani de zile, România merge pe contrasens, având un sistem de sănătate care condamnă pacienții.

Accesul la investigații și tratamente de ultimă generație este limitat, pacienții fiind nevoiți să își susțină financiar aceste lipsuri sau să acționeze statul român în judecată (prin instituțiile aferente sistemului de sănătate). Pentru a avea o șansă la viață, pacienții cu cancer și mai multe boli cronice au acționat statul in judecată, câștigând peste 500 de procese.

Lipsa sustenabilității și predictibilității sistemului sanitar, ignorată de decidenții responsabili, a determinat migrarea românilor în alte state europene acolo unde dreptul la viață și sănătate este respectat și garantat. Din păcate, majoritatea pacienților cărora li s-au întrerupt tratamentele în repetate rânduri si pe care sistemul i-a abandonat au renunțat la viață.

Alianța Pacienţilor Cronici din Romania condamnă ferm această lipsa de responsabilitate a decidenților, cerând imperativ acestora o finanțare corecta a sistemului și renunțarea la acele promisiuni ipocrite despre viitorul sistemului de sănătate.

Avem acum nevoie de tratamente, avem nevoie acum de investigații, avem nevoie acum de certitudinea asistenței medicale imediate și necondiționate.

Deciziile și reglementările decidenților din ultima perioadă nu au făcut decât să îngreuneze, chiar să restricționeze accesul romanilor la îngrijiri medicale.

Fără investigații, fără medicamente, fără medici care au început din nou să părăsească România, pentru că nu au cu ce să își trateze pacienţii si sunt blamați de sistem, romanii nu mai au nicio șansă în țara lor.

In fata acestor impedimente, este esențial să ne aliniem, să luam poziție fata de masurile necugetate ale unor factori iresponsabili, care nu gândesc pe termen lung. In concluzie, echilibrul in sănătate nu este doar despre cifre si bugete, ci despre oameni si viața lor

a declarat Cezar Irimia – președinte Alianța Pacienţilor Cronici din România

„Deși recunoaștem că în sistemul de sănătate românesc s-au realizat progrese incontestabile, totuși suntem încă departe de standardele europene în acest domeniu. Din păcate, și în prezent, datorită imperfecțiunilor cadrului normativ si nerespectării termenelor legale de către autorităţile cu competențe în domeniul sănătății, pacienţii sunt nevoiți în continuare să acționeze statul în judecată pentru a avea acces la tratamentele medicale și implicit la dreptul la sănătate și la viață. Nu este deloc firesc ca într-un stat membru al Uniunii Europene, în anul 2024, pacienţii să meargă în continuare la judecător pentru a-și obține tratamentul medical, în condițiile în care Statul Român are obligația pozitivă de a realiza toate demersurile pentru asigurarea dreptului la sănătate și la viață a cetățenilor săi.”

a declarat domnul avocat conf. univ. dr. Dan Cimpoeru

Înregistrare conferință