APCR a desfasurat in 17.12.2015, cea de a II – a Conferință cu tema DREPTURILE PACIENTILOR – ACCES LA INVESTIGATII SI TRATAMENTE INOVATOARE, in cadrul proiectului INTELIGENȚA ÎN SĂNĂTATE / SMART IN HEALTH.
In cadrul acestei conferinței au fost prezentate următoarele teme:
- Oana Mocanu, consilier juridic la Casa Națională de Asigurări de Sănătate – Condițiile în care persoanele asigurate pot beneficia de servicii medicale în străinătate
- Dan Cimpoeru, cadru universitar asociat, Universitatea București – Facultatea de Administrație și Afaceri – Regimul juridic al licențelor obligatorii neexclusive – o posibilă cale de acces la tratamente medicale noi
- Radu Comșa – Mecanismele de compensare a medicamentelor in statele membre al Uniunii Europene
In cadrul temei “Condițiile în care persoanele asigurate pot beneficia de servicii medicale în străinătate” – s-a prezentat regimul juridic al condițiilor in care pacienții romani pot beneficia de servicii medicale in state membre UE precum si in alte state. Au fost analizate “forumularele” europene precum si procedura de accesare a acestor mecanisme. S-a evaluat practica CNAS in acest domeniu, limitele si neconcordantele legislative in domeniu.
Tema “Regimul juridic al licențelor obligatorii neexclusive – o posibilă cale de acces la tratamente medicale noi” reprezinta o noutate pentru dezbaterea publica autohtona, fiind poate unul dintre putinele studii cu caracter exhaustiv prezentate in Romania. Problematica licentelor obligatorii este reglementata atat in plan international cat si de legislatia romana, insa, in practica, suscita ample dezbateri. S-a prezenta cadrul normativ, experienta in domeniu al altor tari, precum si modalitatile concrete prin care acest mecanism juridic poate fi transpus si in Romania, asigurandu-se pacientilor un acces la tratamente inovative cu un pret rezonabil.
Tema “Mecanismele de compensare a medicamentelor in statele membre al Uniunii Europene” abordeaza dintr-o perspectiva comparativa experienta statelor europene in domeniul compensarii de catre sistemele de asigurari de sanatate nationale a pretului medicamentelor. Au fost reliefate aspectele pozitive dar si limitele diverselor mecanisme de compensare nationale din UE, prin raportare la sistemul de compensare romanesc.


