Scrisoare Deschisa – Criza politică subminează dreptul la viață a pacienților cronici din ROMANIA

Scrisoare Deschisa

Criza politică subminează dreptul la viață a pacienților cronici din ROMANIA

Către: Partidele politice, Ministerul Sanatatii, CNAS, Guvernul României

,,NU VA MAI PUNETI SEMNATURILE PE CERTIFICATELE DE DECES ALE PACIENTILOR!,,

  

Criza de sănătate generată de pandemia de COVID-19 a amplificat problemele cu care se confruntau pacienții cronici din România în ceea ce privește accesul la terapii. Ca și cum nu era de-ajuns, criza politică actuală acutizează situația, sapând mai adânc groapa sistemului de sănătate, lipsindu-l de finanțarea necesară, și odată cu el și a pacientului cronic, rămas fără tratamente. Printre cei mai afectați de situația actuală sunt pacienții bolnavi de cancer și pacienții cu HIV/SIDA; pentru aceștia din urmă, frica de a nu mai primi tratamentul vital este o constantă în fiecare lună. Medicii fac eforturi disperate de a calcula medicația la plic, la bucată, pentru a ajunge la fiecare pacient. Această practică încalcă toate normele legate de farmacovigilență, siguranța medicamentului și siguranța pacientului, periclitându-i sănătatea. Nu în ultimul rând, calcă în picioare demnitatea și calitatea vieții acestor oameni, punându-i pe drumuri, să aștepte cu orele la porțile spitalelor de boli infecțioase sau lasându-i fără access la analizele de monitorizare ale viremiei.

Lipsa fondurilor destinate acestor programe naționale de sănătate este semnalată de toate centrele regionale de boli infecțioase din România. 1 din 4 pacienți români diagnosticați cu HIV/SIDA nu urmează în prezent un tratamentul specific bolii lor, iar dacă autoritățile nu iau măsuri acum acest număr va crește considerabil. Întreruperea tratamentului antiretroviral determină o creștere a riscului de deces, precum și a riscului de transmitere a infecției HIV.

Medicii infecționiști din România fac apel la APCR pentru a prezenta public aceste probleme.

Încă o dată, factorul politic pune viața pacienților cronici în pericol. Sunt pacienți, care în fiecare săptămână sunt chemați de la sute de kilometri la centrele regionale pentru a ridica medicamentele (de exemplu, pacient din Tecuci, obligat să vină la spital pentru ridicarea tratamentului în fiecare săptămână; in situația acestui pacient, se regasesc absolut toți pacienții); acest lucru reprezintă costuri importante pentru transport – pe care nu toți și le pot permite (se crează risc de abandon și eșec terapeutic), dar și un risc major de a intra în contact cu virusul SARS-CoV-2. Și în acest moment, se tergiversează reglementarea privind activitatea de HomeDelivery (distribuirea medicației la domiciliul pacientului cronic).

Trebuie menționat faptul că, întreruperea tratamentului chiar și pentru 1 – 2 zile, la pacienții cu HIV/SIDA, poate altera întreaga schemă terapeutică (scheme multidrog). Asta conduce la agravarea stării de sănătate, epuizarea tuturor variantelor de scheme datorită generării de rezistență virală la terapie, iar dacă se impune internarea acestor pacienți, asistența medicală este aproape imposibilă, dat fiind faptul că spitalele de boli infecțioase sunt iar pline cu pacienți COVID-19.

În cazul pacienților cu cancer, lipsa medicamentelor reprezintă direct condamnare la moarte, deoarece cancerul este o urgență, iar majoritatea tipurilor de cancer au o evolutie fulminanta.

Facem apel încă o data la politicieni din Guvernul ROMANIEI, să înceteze orice mascarada politică și să se dedice rezolvării acestor probleme, pentru a preintampina un nou Val de decese cauzate de cinismul si lipsa lor de empatie, dar și de lipsa finantarii si a politicilor coerente din sanatate. Reamintim faptul că în 2020 decesele generale au crescut apreciabil, de la  260353 (11.7‰) in 2019, la 297345 (13.4‰), iar în 2021, daca nu se iau măsuri urgente, numărul deceselor va crește și mai mult. De asemenea, reamintim autorităților Rezoluția Parlamentului European din 20 mai 2021 referitoare la accelerarea progreselor și combaterea inegalităților în vederea eradicării SIDA ca amenințare la adresa sănătății publice până în 2030 și necesitatea asigurării nivelului de cheltuieli și mobilizarea resurselor necesare pentru a atinge obiectivele pentru 2025 în toate statele membre ale UE.

Alianța Pacienților Cronici din România va semnala situația curentă Parlamentului European, și își rezervă dreptul de a acționa în judecata pe toți cei responsabili pentru aceste derapaje, pentru încălcarea cu bună știință a dreptului la asistență medicală, la sănătate, la viață, drepturi consfințite atât de Constituția României, cat si de Legile in vigoare ale României si UE.

 

Birou de presa APCR-0735533761

Cezar Irimia – președinte APCR-0723240223

 

,