Scrisoare Deschisa – Boala nu poate să așteapte după decizii birocratice

Alianța Pacienților Cronici din România atrage atenția decidenților din sănătate: Ministerul
Sănătății, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, Primăria București, că pacienții cronici au nevoie de continuarea terapiilor și monitorizare permanentă conform cu recomandările
Protocoalelor Terapeutice. În ultimile luni nu s-a mai permis accesul pacienților în spitale pentru investigații medicale, acestea fiind amânate cu consecințe greu de evaluat asupra stării de sănătate a oamenilor.

Vă amintim că evoluția bolilor este diferită de la un pacient la altul, iar aceștia au nevoie de terapie cât mai repede posibil și nu pot aștepta luni în șir o decizie administrativă.
Cerem urgent redeschiderea spitalului Colentina pentru pacienții cronici. Colentina spital suport COVID 19 nu se justifică în condițiile în care numărul paciențiilor COVID 19 internați este mult sub capacitatea spitalului, în schimb mii de pacienții cronici au fost repartizați către alte spitale, aglomerând centre medicale deja supra-aglomerate.

Menționăm că la spitalul Colentina se tratează afecțiuni cronice grave precum:
– afecțiuni oncologice și afecțiuni hematologice: leucemii, purpură trombocitopenică idiopatică,
hemoglobinurie paroxistică nocturnă, limfom, mielom multiplu și alte afecțiuni onco hematologice,
– afeciuni gastrointestinale: boli inflamatorii intestinale,
– afecțiuni reumatice : poliatrită reumatoidă, spondilită anchilozantă,
– boli inflamatorii și autoimune sistemice: lupus eritematos sistemic, polimiozită, vasculită, colagenoze, sindrom anti-fosfolipid, etc.
– afecțiuni dermatologice: psoriasis, sclerodermie, pemphigus, dermatomiozită
– afecțiuni cardiologice,
– boli neuro-degenerative, scleroză multiplă,
– hepatite,
– afectiuni pneumologice

Spitalul Colentina este un spital specializat în tratarea bolilor cronice în care lucrează personal medical specializat în tratarea afecțiunilor menționate și este dotat cu aparatură medicală care permite
diagnosticarea și monitorizarea bolilor cronice, aparatură care acum este nefolosită
Este momentul ca să se găsească o altă soluție de izolare și monitorizarea a pacienților COVID 19 care sunt asimptomatici sau prezintă simptome ușoare. Nu putem accepta ca spitalele să se transforme în hotel de lux pentru pacienții COVID 19 în condițiile în care le este refuzat accesul pacienților cronici la
servicii medicale.

Nu vă mai jucați cu viețile românilor și redeschideți urgent spitalul Colentina și celelalte spitale pentru boli cronice care sunt blocate din motive COVID 19 și care în acest moment funcționează cu număr mic de pacienți COVID 19.

 

Cezar Irimia,

Președinte APCR

,