25 iulie 2013
4.63% din românii testați – infectați cu virusul hepatitei C
Cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitei, Alianța Pacienților Cronici din România anunță rezultatele celei mai vaste campanii de testare pentru depistarea infecției cu virusul hepatitei C
Alianța Pacienților Cronici (APCR), împreună cu Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, au derulat în prima jumătate a acestui an cea mai vastă campanie de testare pentru depistarea infecției cu virusul hepatitei C desfășurată în ultimii ani in România, sub sloganul: „Hepatita C nu doare. Doar ucide.”
50.000 de teste gratuite de depistare a infecției cu virusul hepatitei C au fost puse la dispoziția celor interesați prin intermediul laboratorului Institutului Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș” din București și a celor peste 70 de laboratoare Bioclinica și partenere din toată țara.
In conformitate cu rezultatele finale centralizate 4,63% din persoanele testate au fost depistate pozitiv pentru infecție cu virusul hepatitei C.
Conform unui studiu național realizat în perioada 2006 – 2008 de o echipă de medici de la Centrul de Hepatologie și Gastroenterologie al Institutului Clinic Fundeni, sub coordonarea Prof. Dr. Liana Gheorghe, în colaborare cu Institutul Național de Sănătate Publică, prevalența infecției cu virusul hepatitei C în acea perioadăîn țara noastră era de 3.23%1.
„Estimările specialiştilor arată că vârful epidemiei de hepatită C în România va fi atins în jurul anului 2020, din cauza cumulării pacienţilor infectaţi înainte de anul 1989 cu persoanele nou infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje”, a declaratcu ocazia conferinței de presă organizate cu prilejul Zilei Mondiale a Hepatitei,Cezar Irimia, președintele Alianței Pacientilor Cronici din România.
România ocupă locul 1 în Europa ca număr total de cazuri de hepatită C, conform datelor de prevalenţă raportate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii1, şi locul 4 ca rată a mortalităţii cauzate de afecţiunile hepatice, mai exact 44.5 decese la suta de mii de locuitori, în condiţiile în care media europeană este de 15 decese la suta de mii de locuitori.3 La noi în ţară se află aproape 10% din cele 12 milioane de persoane care se presupune că sunt infectate cu virusul hepatitei C din întreaga Europă.2
Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România a continuat:„Această campanie a avut ca scop depistarea precoce a infecției cu virusul hepatitei C, având in vedere ca hepatitele virale cronice au un impact deosebit asupra stării de sănătate a populaţiei, în special pe termen mediu şi lung, şi asta din cauza consecinţelor pe care le au dacă rămân netratate: ciroza hepatică şi cancerul hepatic. Le recomandăm tuturor celor care au primit un rezultat pozitiv în urma testării să se adreseze imediat medicului specialist, pentru a preveni aceste consecinţe”
„Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România și Alianța Pacienților Cronici – din care și noi facem parte – se vor implica și pe viitor în campanii de diagnosticare precoce dar și de prevenire a afecțiunilor hepatice, pentru că noi considerăm că este deosebit de important ca oamenii să fie informați.” a precizat Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România, ce organizeazăîn fiecare an în țara noastră „Ziua Mondială a Hepatitei”, sub egida World Hepatitis Alliance.
###
Referinţe:
1: The Prevalence and Risk Factors of Hepatitis C Virus Infection in Adult Population in Romania: a Nationwide Survey 2006 – 2008, Liana Gheorghe et all
2 :WHO, Wkly Epidemiological Rec. 2000
3: http://data.euro.who.int/hfadb/
Declaratie – Irimia Cezar – Presedinte Alianta Pacientilor Cronici din Romania
Alianța Pacienților Cronici salută inițiativa Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România de a marca încă o datăîn țara noastră Ziua Mondială a Hepatitei.
Îi mulțumesc colegei mele Marinela Debu pentru oportunitatea de a fi astăzi în fața Dumneavoastrăși a vă prezenta cu această ocazie rezultatele celei mai vaste campanii naționale de testare pentru depistarea infecției cu virusul hepatitei C desfășuratăîn ultimii ani în România.
Asa cum știți, Alianța Pacienților Cronicia derulat această campanieîn prima parte a acestui an, împreună cu Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, si cu sprijinul laboratoarelor Bioclinica, Roche Romania si Radio Romania, sub sloganul: „Hepatita C nu doare. Doar ucide.”
50.000 de teste gratuite de depistare a infecției cu virusul hepatitei C au fost puse la dispoziția celor interesați prin intermediul laboratorului Institutului Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș” din București și a celor peste 70 de laboratoare Bioclinica și partenere din toată țara.
Această campanie a avut ca scop depistarea precoce a infecției cu virusul hepatitei C, având in vedere ca hepatitele virale cronice au un impact deosebit asupra stării de sănătate a populaţiei, în special pe termen mediu şi lung, şi asta din cauza consecinţelor pe care le au dacă rămân netratate: ciroza hepatică şi cancerul hepatic.
În conformitate cu rezultatele finale centralizate 4,63% din persoanele testate au fost depistate pozitiv pentru infecție cu virusul hepatitei C.
Le recomandăm tuturor celor care au primit un rezultat pozitiv în urma testării să se adreseze imediat medicului specialist, pentru a preveni consecinţele grave ale bolii.
Conform unui studiu național realizat în perioada 2006 – 2008 de o echipă de medici de la Centrul de Hepatologie și Gastroenterologie al Institutului Clinic Fundeni, sub coordonarea Prof. Dr. Liana Gheorghe, în colaborare cu Institutul Național de Sănătate Publică, prevalența infecției cu virusul hepatitei C în acea perioadăîn țara noastră era de 3.23%1.
Observăm cu îngrijorare, că numărul persoanelor infectate cu virusul hepatitei C este în creștere. Specialiștii estimează că vârful epidemiei de hepatită C în România va fi atins în jurul anului 2020, din cauza cumulării pacienţilor infectaţi înainte de anul 1989 cu persoanele nou infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje. De aceea considerăm că, pe lângă campanii de testare, o bună informare a populației cu privire la căile de transmitere ale hepatitelor virale este esențială si sustinem eforturile Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice în acest sens.
Astazi, România ocupă locul 1 în Europa ca număr total de cazuri de hepatită C, conform datelor de prevalenţă raportate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, şi locul 4 ca rată a mortalităţii cauzate de afecţiunile hepatice, mai exact 44.5 decese la suta de mii de locuitori, în condiţiile în care media europeană este de 15 decese la suta de mii de locuitori. La noi în ţară se află aproape 10% din cele 12 milioane de persoane care se presupune că sunt infectate cu virusul hepatitei C din întreaga Europă.
Toate asociațiile membre ale Alianței Pacienților Cronici s-au implicat în această campanie și aș vrea săle mulțumesc tuturor, dar în mod special colegilor din Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice și celor din Asociația „Speranța Diabeticilor” care s-au mobilizat exemplar.
Mulțumesc de asemenea și presei care a transmis mesajul nostru, încurajându-și cititorii, ascultatorii sau telespectatorii să meargă la testare.
Alianța noastră își propune să continue în viitor astfel de campanii de testare și de asemenea vom milita și pentru un program național de testare pentru identificarea infecțiilor cu virusurile hepatitelor B și C.
Vă mulțumesc încă o dată și aștept întrebările Dvs.