Pentru al doilea an consecutiv, peste o mie de persoane din mediul rural vor beneficia de testări medicale gratuite pentru boli de inimă și diabet

În perioada aprilie – iunie 2023, peste o mie de persoane din mediul rural vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul celei de-a doua ediții a caravanei „Sănătatea vine la tine”, un proiect al Alianței Pacienților Cronici din România (APCR).

Echipe formate din medici specialiști, medici rezidenți, asistente medicale și elevi la școli postliceale vor merge pe teren pentru a testa, a informa și a educa pacienții despre riscurile complicațiilor diabetului zaharat și ale bolilor cardiovasculare.

Caravana este la a doua ediție și va ajunge în acest an, în perioada 22 aprilie – 18 iunie, în localități din 7 județe: Crișcior – Hunedoara, Gherghița și Starchiojd – Prahova, Ghidigeni – Galați, Sârbii-Măgura – Olt, Holbav – Brașov, Vinderei – Vaslui și Surdila-Greci – Brăila.

Ca noutate față de prima ediție, în acest an caravana va ajunge în trei zile în fiecare localitate, întâi pentru recoltarea de sânge pentru analize, apoi weekendul următor cu echipa care cuprinde medicii de specialitate. În acest fel, pacienții vor avea deja rezultatele de la analizele de sânge atunci când vor fi văzuți de medici.

 

Conform raportului „Health at a Glance: Europe 2022”, România ocupă ultimul loc între țările din Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea din cauze tratabile (cauze de deces care pot fi evitate în principal prin intervenții medicale oportune și eficiente, inclusiv prevenirea secundară și tratamentul). De asemenea, speranța de viață în România continuă să fie cu peste zece ani mai mică decât cea din țări precum Spania, Suedia sau Italia.

„Din punctul de vedere al accesului la servicii medicale este ca și cum am trăi în două Românii diferite. Există România oamenilor din orașe, care au spitale, clinici și cabinete medicale de stat sau private aproape de casă, și cea a oamenilor de la sate, care nu au, de multe ori, nici medic de familie în localitate. Pentru aceștia din urmă, prevenția nu există, ei merg la medic doar dacă îi doare ceva și nici atunci nu o fac întotdeauna sau la timp.” spune Cezar Irimia, președintele APCR.

 

O componentă foarte importantă a campaniei, pe lângă testări, o reprezintă informarea și educarea pacienților. De aceea, pacienții vor primi materiale informative despre diabet și bolile cardiovasculare, dar și despre importanța prevenției pentru o viață mai bună.

 

Diabetul și bolile cardiovasculare în România*:

  • Peste 1.100.000 de români au diabet, dar se estimează că încă un milion sunt nediagnosticați.**
  • România are cea mai mare rată a mortalității din cauze tratabile (printre care boala cardiacă ischemică) din U.E.*
  • Un sfert dintre români spun că nu au verificat niciodată cum stau cu glicemia.**
  • România este pe penultimul loc în UE din punct de vedere al cheltuielilor cu sistemul de sănătate și pe ultimul loc din punctul de vedere al cheltuielilor cu asistența medicală primară.*
  • Accesul românilor din anumite zone la servicii de sănătate de bază este, în continuare, dificil din cauze economice sau care țin de suprasolicitarea unităților sanitare de stat.

 

Caravana „Sănătatea vine la tine” este organizată de APCR în parteneriat cu Novartis și Synevo și cu sprijinul Novo Nordisk, Sanofi, Boehringer Ingelheim, AstraZeneca, Servier, Viatris, Lilly, Wörwag Pharma, farmaciile Alphega, Roche, Medist, Medcam, Asociația Pro Cardio, World Vision România, A1CNow, Medcam, Nerodiab, pts Diagnostics, Asociația de Podiatrie și Ascotid.

 

Mai multe detalii despre campanie și programul la zi al caravanei pot fi găsite pe https://aliantapacientilor.ro/.

 

 

*Sursa: Romania: Country Health Profile 2021, https://read.oecd-ilibrary.org/social-issues-migration-health/romania-country-health-profile-2021_74ad9999-en#page3
**Sursa: Forumul Român de Diabet

CALENDAR 

Recoltare Medici Localitate Județ
22-Apr 29-Apr Criscior Hunedoara
30-Apr Criscior Hunedoara
29-Apr 06-May Gherghița Prahova
07-May Gherghița Prahova
06-May 13-May Ghidigeni Galați
14-May Ghidigeni Galați
13-May 20-May Sârbii-Măgura Olt
21-May Sârbii-Măgura Olt
20-May 27-May Holbav Brașov
28-May Holbav Brașov
27-May 03-Jun Starchiojd Prahova
04-Jun Starchiojd Prahova
03-Jun 10-Jun Vinderei Vaslui
11-Jun Vinderei Vaslui
10-Jun 17-Jun Surdila-Greci Brăila
18-Jun Surdila-Greci Brăila

,