Declarație de presă – Asociatiile Umbrela ale asociatiilor de pacienti din Romania doresc servicii medicale de calitate, evaluate corespunzator

Declarație de presă, 15.06.2018

 

Asociațiile de pacienți au ca preocupare centrală accesul pacienților la tratament și îngrijiri medicale de calitate, în condiții de siguranță.

 

Credem că  medicul de familie are un rol esențial în prevenirea îmbolnăvirilor, tratarea bolilor și monitorizarea pacienților, mai ales a celor cu afecțiuni cronice. Consultarea periodică a pacienților de pe listă pentru a face prevenție sau depistarea la timp, în stadii tratabile, a pacienților cu afecțiuni grave, cum este cancerul, sunt extrem de importante.

Din punctul nostru de vedere, măsurarea și cunoașterea nivelului calității serviciilor de medicină de familie sunt esențiale. În acest context ne exprimăm nedumerirea de ce medicii de familie din Timiș  se opun acestui proces.

Procesul de evaluare și acreditare furnizează beneficiarilor serviciilor medicale, adică nouă, pacienților, informații despre calitatea acestora și gradul de siguranță pe care ni-l pot oferi. Acreditarea unităților sanitare ne asigură posibilitatea exercitării dreptului de a alege in cunoștință de cauză medicul sau unitatea sanitară căreia ne adresăm.

Medicii, dacă ar fi puși în situația de a apela ca pacienți la colegii lor, nu s-ar simți mai confortabil dacă ar ști că serviciile medicale au fost evaluate, iar nivelul lor de calitate a fost certificat de către un organism specializat și independent, așa cum se întâmplă și în foarte multe țări dezvoltate din lume?

Considerăm că din moment ce finanțarea activităților medicale se face în principal din fondurile publice la care contribuim și fiecare dintre noi, avem dreptul să fim informați despre calitatea serviciilor pe care le primim, utilizatorii acestor fonduri fiind obligați să se supună regulilor jocului, stabilite prin lege. De altfel, atât reprezentanții medicilor de familie cât și noi, reprezentanții pacienților, am fost de acord cu proiectul de lege pe care l-am aprobat în Colegiul director al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, din care facem parte.

 

Semnatari,

Asociatia pentru protectia pacientilor – ANPP – prin Vasile Barbu-presedinte

Coalitia Pacientilor cu Afectiuni Cronice – COPAC – prin Radu Ganescu-presedinte

Alianta Pacientilor Cronici din Romania – APCR – prin Irimia Cezar-presedinte