Comunicat de presa: Un prim pas spre normalitate!

Un prim pas spre normalitate, realizat de Ministerului Sanatatii prin publicarea in transparenta decizionala a propiectului de modificare a Hotararii de Guvern 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

De peste un an asteptam acest lucru si multi din pacientii nostri au fost nevoiti sa-si castige aceste tratamente in instanta!

Aceasta intentie de actualizare a Hotararii de Guvern nr. 720 este o noua speranta la viata pentru pacientii din Romania si ofera o sansa la tratamente, celor care nu mai au alternative terapeutice si au nevoie de aceste medicamente inovatoare. Proiectul de actualizare a listei de medicamente compensate contine 21 medicamente noi pentru tratamentul bolilor inflamatorii intestinale, afectiuni oncologice (mielom multiplu, limfom Hodgkin), poliartrita reumatoida, psoriasis, HIV/SIDA, diabet, boli rare si sepsis sever.

Totodata, acest pas important facut de Ministerul Sanatatii pentru cresterea accesului pacientilor la tratament, trebuie completat si cu elaborarea si publicarea in Monitorul Oficial a protocoalelor terapeutice pentru cele 21 de medicamente noi, pentru ca acestea sa poata fi prescrise imediat pacientilor!

Sa nu uitam insa, ca alte 70 de medicamente asteapta evaluarea Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale si speram ca reorganizarea acestei institutii va aduce dupa sine un ritm mai alert de analiza si publicare a rapoartelor.

Speram de asemenea, ca publicarea in Monitorul Oficial a actualizarii listei de medicamente gratuite si compensate nu va fi conditionata de discutiile privind taxa clawback, pentru ca dreptul la sanatate nu depinde de considerente economice sau comerciale.

Dorinta noastra este ca aceste masuri sa devina realitate cat mai curand, pentru ca ele vor fi cuantificate in vieti castigate.

Biroul de presa APCR