Comunicat de Presa – Inteligența Artificială vine în sprijinul cetățenilor!

Comunicat de Presa, 14 septembrie 2023

Inteligența Artificială vine în sprijinul cetățenilor!

Asistentul Virtual – Agregatorul general de informații din sănătate –

prima platformă europeană AI dedicată cetățenilor!

asistent.aliantapacientilor.ro

Alianța Pacienților Cronici din România a lansat în data de 13.09.2023 Asistentul Virtual – Agregatorul general de informații educative despre sănătate. Acest proiect inovator, unic în România și în Europa, reprezintă un agregator de informații din domeniul sănătății. Este un instrument online care utilizează un algoritm de valori și comparatori cu ajutorul modelului de inteligență artificială pentru a răspunde întrebărilor din domeniul sănătății.

La conferință de lansare a platformei au participat membrii Alianței Pacienților Cronici din România, medici și mass-media.

Lipsa asistenței medicale primare în mediul rural, accesul anevoios la servicii medicale de specialitate și investigații au determinat crearea unui instrument digital, accesibil de pe orice dispozitiv, care să asigure o minimă informare și educație sanitară populației generale. Pe lângă informațiile despre sănătate sau nelămuriri punctuale privind starea de sănătate, această platformă poate pregăti pacientul pentru întâlnirea cu orice medic de care are nevoie.

Soluțiile platformei pot fi salvate, astfel încât pacientul / utilizatorul merge pregătit la întâlnirea cu specialiștii.  

“Având în vedere că România se află pe ultimul loc in Uniunea Europeană privind educația sanitară, APCR a hotărât realizarea unui instrument complet, ușor de utilizat, care să facilitez accesul la informație și educație sanitară. Prin acest instrument, ne-am propus să aducem mai aproape de cetățeanul de rând, un pachet informativ alimentat din surse medicale certificate, realizat de medici specialiști, societăți profesionale și autorități” – a declarat Cezar Irimia, președinte Alianța Pacienților Cronici din România.

„Perioada pandemică ne-a arătat cât de mult contează să fim informați, să avem informația certificată la îndemână și să avem o direcție clară de urmat privind sănătatea noastră. Ne aflam într-un moment de cotitură în care digitalizarea joacă un rol tot mai important în viețile noastre și trebuie să fim pregătiți să înțelegem modul în care funcționează, dar și modul în care ne poate fi de folos” – a declarat Rozalina Lapadatu, vicepreședinte APCR.

„Din păcate suntem foarte putini oncologi în România – o problemă principală este aceea că pacientul nu are destul timp să discute cu medicul, iar un astfel de instrument este de un real ajutor pentru pacient, îl ajuta să vină pregătit la medic, iar medicul știe ce să răspundă punctual, astfel comunicarea va funcționa mai rapid și mai eficient. Doresc să vă felicit pentru această inițiativă absolut necesară pentru pacienți dar și pentru publicul larg” – a declarat Prof. Dr. Șerban Negru – Oncohelp Timișoara.

„Asistentul Virtual își extrage informațiile din peste 390 de surse medicale certificate și are la bază un model de inteligență artificială care asigură partea de limbaj și acțiune: preia întrebarea, o traduce în limba engleză și cu ajutorul unui mecanism complex interoghează bazele de date selectate, identifică informația corectă într-un mod contextual, o traduce și adaptează apoi în limba română, iar în final o afișează utilizatorului. Modulul de inteligență artificială are o serie de directive menite să ghideze toată interacțiunea într-un mod cât mai inteligibil și prietenos. Acest instrument este gratuit, nu necesită instalare sau crearea unui cont – a declarat Alin Bujan, Coordonator Proiecte APCR.

Proiect realizat cu sprijinul: Pfizer, Merck, UCB Pharma, MSD, Novartis.

Încă de la înființare, APCR a militat pentru facilitarea accesului pacienților / aparținătorilor / populației generale la informații ce țin de sănătate pe cele mai importante patologii cronice. Pentru a servi acestui scop, cu ajutorul partenerilor si al sponsorilor, a implementat prin organizațiile membre, campanii informative, proiecte științifice și de cercetare dedicate sănătății.

Biroul de presa APCR: 0735533761 – asistent.aliantapacientilor.ro