Comunicat de Presa: Autoritățile au uitat de pacienții cronici!

Atragem atenția Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate că în ultimile zile spitalele nu mai primesc pacienții cronici pentru consult și terapie. Pacienții diagnosticați cu cancer, cu scleroză multiplă, cu lupus și alte boli cronice nu mai pot să-și continue terapia. Este nevoie să spunem că bolnavii cronici prezintă risc mai mare de complicații în caz de infecție cu coronavirus, iar întreruperea tratamentului și un puseu de boală ar complica și mai tare recuperarea lor.

Majoritatea pacienților cronici sunt tratați în spitale prin spitalizare de zi, în unele situații doar în spitale autorizate pentru tratarea diferitelor afecțiuni: scleroză multiplă, purpură trombocitopenică idiopatică, etc. Oare reprezentanții Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și-au pus problema dacă pacienții cu boli cronice au acces în continuare în spitale? În contextul în care va crește numărul de cazuri de COVID 19, spitalele vor mai avea capacitatea să primeasca acești pacienți pentru tratament?

Vă rugăm să reglementați urgent accesul pacientilor cronici la tratamente și vă prezentăm mai jos câteva soluții care ar ajuta pacienții să-și continue terapiile și în acelasi timp ar scădea presiunea pusă pe spitale :

1. Să se emită o derogare astfel încât medicii din spital să poată prescrie rețete pe o perioadă de 3 luni și nu lunar cum se întâmplă acum? Menționăm că nu toate spitalele au ambulatorii care să permită prescrierea rețeteleor pe 3 luni!

2. În cazul bolilor aflate în programul național, prin care se asigură medicația prin farmacia de spital sau prin centre autorizate să se facă o excepție în următoarele 6 luni, iar pacienții să fie tratați în spitalul cel mai apropiat de locuință. Să se modifice modul de prescriere a rețetei din spital, în ambulatoriu de specialitate. Asfel va fi evitată deplasarea pacienților dintr-o localitate în alta. Doar pacienții aflați în puseu de boală, care prezintă complicații sau care urmează tratamente care necesită urmărire specială din partea medicului curant să rămână continue tratametele în spitalele autorizate.

Aplicarea măsurilor prezentate mai sus ar ajuta și pacienții și sistemul medical. Pe lângă faptul că se pot institui metode de carantină mai eficiente, spitalele vor fi degrevate și se va evita deplasarea pacienților dintr-un oraș în altul.

Departamentul de presă APCR