Comunicat de presă – APCR – 19.02.2015
Alianța Pacienților Cronici din România condamna Ministerul Sanatatii pentru cele mai mari contraperformante.
Iata cateva din ele:
-nereactualizarea listei de compensate
-introducerea a 23 de medicamente noi pe lista de compensate, fara buget=0
-pierderea a 7 procese cu pacientii, aproximativ 50, care si-au castigat dreptul la viata in instanta-.
(Intr-un stat responsabil si civilizat, de la primul proces echipa politica a ministerului ar fi demisionat)
-iar cireasa de pe tort este numirea in comisiile consultative a unor specialisti decedati, din pacate
MS acuzau doctorii din oncologie ca elibereaza retete la morti, iar el apeleaza la morti pt stabilirea unor politici de sanatate.Putem afirma ca vorbim de un minister ,,mort”!
,,Au trecut 7ani, peste 2500 de zile de când ne luptăm cu bolile noastre și pierdem război după război pentru că nu ne putem trata cu acele medicamente care ne-ar oferi șanse reale la viață. Sunt 7ani de când discutăm cu autoritățile, de când tragem semnale de alarmă și tot atâția ani de când autoritățile au ales să ne ignore. Am reusit prin instanță, sa-i obligam să-și îndrepte atenția către noi și să răspundă solicitărilor noastre de a avea acces la medicamente de ultimă generație.Am castigat din iunie 2014 pana in prezent 7 (sapte) procese cu statul roman, obtinand pentru aproximativ 50 de pacienti, ordonanta presedintiala, cu alte cuvinte le-am obtinut dreptul la viata”, a declarat Cezar Irimia, președinte Alianța Pacienților Cronici din România.
In anul 2014, APCR a demarat trei procese împotriva statului român:
— Declanșarea procedurii de infringement pentru încălcarea Directivei 89/105 care prevede ca statele europene să soluționeze cererile de introducere a unor terapii pe listele de medicamente compensate și gratuite în maxim 180 de zile, de la depunerea documentatiilor;
— Demararea unei acțiuni în instanță pentru obligarea Guvernului, Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să actualizeze lista medicamentelor compensate;
— Demararea unei Ordonanțe Președințiale prin caremai multi pacienți care suferă de boli cronice, membri ai APCR, solicită autorităților să le pună la dispoziție tratamentul inovator prescris de medic care este esențial pentru supraviețuirea lor și care nu are alternativă pe lista déja existentă a medicamentelor gratuite și compensate.
Pe langa procesele castigate in tara, la Bruxel este analizata cererea noastra (a APCR) de penalizarea Romaniei (infringement) pentru incalcarea Directivelor europene.
Despre APCR
Scopul Alianței este acela de a promova și proteja interesele comune ale pacienților suferinzi de afecțiuni cronice și de a asigura integrarea socio-profesională a acestora, în condițiile legii.
APCR este formată din 8 asociații care reprezintă patologii cornice.
Cezar Irimia-presedinte-0723240223