22.04.2013 – Rezultatele celor trei luni de la incheierea protocolului cu Ministerul Sanatatii

Bucuresti-22.04.2013

Comunicat de presă

Duminică, 21 aprilie 2013, într-o întâlnire cu reprezentanţii mass-media, dl Cezar Irimia, Preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR) şi Ministrul Sănătăţii, dl Eugen Nicolăescu, au prezentat, prin declaraţii de presă, bilanţul celor trei luni scurse de la semnarea protocolului de colaborare între Ministerul Sănătăţii şi APCR.

Preşedintele APCR a subliniat că în cele trei luni s-au făcut paşi importanţi, care le dau pacienţilor speranţe că lucrurile încep să se îndrepte.

„Am plecat de la zero, după trei ani şi jumătate de dezastru în viaţa pacienţilor cu boli cronice. Dar am pornit la drum cu dreptul. Am avut consultări pentru contractul cadru 2013-2014, vom avea întâlniri pentru creionarea pachetului minim de servicii, care trebuie făcut odată şi odată.” Între realizările enumerate de preşedintele APCR amintim: rezolvarea in mare parte a crizei citostaticelor după trei ani de zile de incertitudini pentru pacientii oncologici, trecerea unei părţi din tratamentele parenterale la farmaciile cu circuit deschis, în localitatea de baştină – accesibilitate, scutirea pacienţilor cu afecţiuni cronice de la coplata spitalizării, participarea liderilor organizaţiilor de pacienţi la comisiile consultative ale Ministerului Sănătăţii, protocol pentru susţinerea Cartei Albe a hepatitei C, revenirea la programul naţional de hemofilie şi talasemie şi, nu în ultimul rând, interzicerea exportului paralel, „ceea ce reclamăm din 2009, chiar instituţiei prezidenţiale, şi ni s-a răspuns mereu că nu există soluţii pentru a opri acest comerţ paralel. Iată că s-au găsit soluţii”.

Irimia a mai adaugat ca reactualizarea listei de medicamente compensate şi gratuite este „şansa reală de supravieţuire pentru pacienţii cronici”.

Preşedintele APCR a precizat că cele trei luni de colaborare sunt dovada că numai dialogul permanent al Ministerului Sănătăţii cu asociaţiile de pacienţi şi cu toţi actorii din sistemul sanitar poate duce la creionarea unei strategii durabile .

La rândul său, dl Eugen Nicolăescu, Ministrul Sănătăţii, a declarat că este mulţumit dacă se uită la realizările din aceste trei luni. Printre ele, a indicat găsirea celor mai potrivite soluţii pentru rezolvarea problemelor semnalate de către pacienţi. A mai amintit alocarea de fonduri pentru Unifarm în vederea achiziţionării unor stocuri de medicamente care prezentau disfuncţionalităţi, discuţiile cu Consiliul Concurenţei pentru stoparea exporturilor paralele pentru 2013, au avut loc negocieri cu Asociaţia Româna a Producătorilor Internaţionali de Medicamente şi cu Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice, pentru asigurarea necesarului de medicamente pe piaţa românească, înaintea realizării exporturilor paralele.

Dl. Eugen Nicolăescu a prezentat şi strategia ministerului pentru viitor: intensificarea monitorizării medicamentelor şi transparenţa în sistem, precum şi revizuirea listei de medicamente compensate şi gratuite, la care vor lucra echipe mixte.
De asemenea, până la sfârşitul anului vor fi finalizate şi aprobate protocoalele terapeutice pentru toate afecţiunile, în special cele oncologice.

Biroul de presa APCR,

0723240223

APCR

Cinci organizaţii nationale de pacienţi cu afecţiuni cronice – diabet, hepatită, hemofilie, cancer, boli autoimune – au pus bazele Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR), care reprezintă astfel peste 3,5 milioane de persoane în suferinţă.

– Fundația „Speranța Diabeticilor” (SPERDIAB),

– Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO),

– Asociaţia Naţională a Hemofilicilor din România (ANHR),

– Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC),

– Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA)

 APCR militează susţinut pentru recunoaşterea statutului de partener egal, cu drept de decizie, la nivel legislativ şi administrativ, la nivel naţional şi local – Comisiile de sănătate ale Parlamentului şi ale Ministerului Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate, spitalele care derulează programme naţionale etc.

APCR susţine interesele pacienţilor cu afecţiuni cornice în faţa organelor abilitate ale statului, cu propuneri privind iniţierea şi/sau modificarea cadrului legislativ la nivel central şi local, dar si pentru accesul acestora la asistenta medicala, tratamente,  investigatii si monitorizare.